Clinic deelname Warwick Schiller PaardenBlog

Eind juli (2015) was Warwick Schiller in Nederland. Hij deed een Eurotour, waarbij hij in Duitsland, Belgie, UK, Zwitserland e.a. is geweest. Als je nog nooit van hem gehoord hebt, maar je werkt met paarden (privé of bedrijfsmatig) is het zeker de moeite waard om zijn You Tube kanaal eens op te zoeken. Ik ken hem nu bijna 2 jaar en het heeft mijn hele kijk op werken met paarden enorm verandert.

De eerste dag begonnen we met grondwerk. De basis begint naast het paard. Ik had één vraag daarover, namelijk Hero zijn houding bij het aangalopperen aan de lijn stond mij tegen (het deed het met tegenzin). Dus mocht ik dat laten zien. Maar Hero had een bereidwillige houding, en dus kon Warwick Schiller mij niet helpen…. Toen mocht ik opzadelen.

Daar zat ik met mijn spijkerbroek op mijn dressuurzadel. Ik was in de veronderstelling dat de eerste dag alles naast het paard zou zijn en de tweede dag erop. Het was geen probleem trouwens, ik kan prima in spijkerbroek rijden.

Ook met rijden begin je steeds met hetzelfde, rustig stilstaan met een lange teugel. Maar op vreemd terrein met vreemde paarden vond Hero dat hij wel op eigen initiatief kon gaan lopen. Volgens mij heb ik er bijna 15 minuten over gedaan om rustig stil te staan. Thuis duurt dat nooit zo lang.

Daarna kon ik stappen. Al snel vroeg Warwick Schiller waar ik met rijden tegenaan liep. Hero is heel zacht en reageert goed en snel, maar hij kruipt achter de loodlijn als ik de teugels oppak. Hij loopt makkelijk in een krul. Dus reed ik veel met een slap teugeltje, die iets doorhing. Ik heb liever dat dan een paard met de kin op de borst namelijk. Warwick vroeg mij te laten zien hoe ik reed, dus pakte ik de teugels op. Hij liet mij enkele dingen doen (halt houden, achterwaarts, zijwaarts) en zag al snel waar het mis ging.

Hij nam Hero van mij over en terwijl hij mij uitlegde wat hij deed, bleef hij ook het publiek erbij betrekken. Hij ging voelen hoe Hero reageerde en kwam met een oplossing; doe het tegenovergestelde van wat het paard wil doen. In dit geval actie in plaats van passief (geen contact met de mond, wel heel licht maar niet zacht). Het werkte direct! Ik mocht zelf weer op Hero en onder Warwick Schillers begeleiding mocht ik het zelf gaan toe passen. Wat een paard! Hero kwam helemaal los door zijn lijf, met een zacht contact. Overgangen gingen soepel, zijn draf kreeg meer schwung en ik heb nog nooit zo fijn gezeten! En ik heb hele mooie feedback gekregen. Klik hier.

Er zijn heel veel foto’s van gemaakt. Klik hier.

Ik heb zoveel geleerd, ook door het kijken naar de andere deelnemers. Ik hoop dat hij volgend jaar weer naar Nederland komt, dan wil ik zeker weer mee doen!

Wil je meer weten over deze WS-methode? Neem dan contact met mij op.

 

Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching©

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching”.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
× Stuur nu een WhattsApp: