De wereld heeft meer liefde nodig. Blog

De wereld heeft meer liefde nodig. Deze zin gonst al lange tijd steeds door mijn hoofd. Laten we hiermee eens beginnen bij onszelf en onze directe omgeving.

Vaak komen er mensen in mijn praktijk met de vraag: “Mijn partner begrijpt me niet. Hoe kan ik hem/haar overtuigen van mijn situatie?” Mijn antwoord is altijd dezelfde: “Niet”.

Als we beginnen met meer liefde verspreiden om ons heen, ziet dat er volgens mij niet uit als anderen te overtuigen of ze proberen ‘mee’ te krijgen in onze stijl of gewoontes, maar als een manier om elkaar te steunen en respecteren. Om uitleg toe te voegen aan mijn antwoord naar mijn klanten: “Vraag eerst eens naar de reden van hun onbegrip. En luister. Luister goed en vraag door. Als je dan hebt begrepen wat het standpunt of de mening of ervaring van je partner is, kun je vragen of hij/zij naar jou wil luisteren. Dan kun jij de ander uitleg geven.”

Door elkaar de mond te gunnen, tijd te nemen  en te luisteren kom je namelijk veel verder dan wanneer je de ander (ongevraagde en goedbedoelde) adviezen gaat geven en onze eigen, vergelijkbare, ervaringen op te leggen. Iedere keer wanneer je dit doet, is dit namelijk een vorm van afkappen van de ander. Schijnbaar respecteer je je partner niet, weet jij het beter of vind je de ander niet belangrijk genoeg om het hele verhaal te horen. Dat is een aanname, gebaseerd op de vele gesprekken over en met relaties in mijn praktijk.

Zouden we nu beginnen met luisteren, aandacht geven en doorvragen dan voelt je partner zich gehoord en gezien. Van daaruit komt respect en steun. En erkenning, een levensbehoefte waar we allemaal behoefte aan hebben. Dit geldt overal, voor iedereen. Zakelijk en privé.

Dit is een relatief simpele manier om liefde te verspreiden.

Ik heb jaren geleden samen gewerkt met een zeer capabele man, hij fluisterde me vaak ‘NIVEA’ toe voordat we een vergadering of overleg ingingen (Niet Invullen Voor Een Ander). Het heeft lang geduurd voordat ik me deze vaardigheid eigen had gemaakt. Ik had zolang geprobeerd anderen te helpen door met (mijn) oplossingen te komen, dat ik het maar moeilijk vond om dat los te laten. ‘Wees lui en dom’ leerde ik in een coach opleiding. Daarmee werd bedoelt: neem niets zomaar aan, vraag door, wees nieuwsgierig en laat de ander met mogelijke eigen oplossingen komen.

Nu realiseer ik me dat dit voor mij het begin was van het geven van liefde om me heen. Doordat ik namelijk de tijd nam, meer doorvroeg, met suggesties kwam, interesse toonde en meedacht in plaats van alles volledig naar me toe te trekken en over te nemen, was ik de ander meer tot steun!

Als er nu meer mensen zouden beginnen met oprecht naar elkaar luisteren, doorvragen, interesse tonen en begrip tonen, zouden we meer liefde de wereld in brengen!

 

Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching, Therapie & Training©

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching, Therapie & TrainingEquisabellaAug1364”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
× Stuur nu een WhattsApp: