Hulpteugels -PaardenBlog
Waarom gebruik je hulpteugels? Hoevaak? Welke? Hoelang? Welk nut heeft dat? Wat wil je ermee bereiken?
Dit zijn enkele vragen die in mij opkomen als ik zie dat andere mensen met hun paard een hulpteugel inzetten. In alle boeken en alle clinics die ik gelezen en gevolgd heb, zie ik nooit staan: “gebruik veelvuldig”. Net zo min als dat ik ook nooit ergens zie staan “blijf drijven, anders stopt het paard met lopen”.
Hoe kan het dan dat er een groep mensen is die met enige regelmaat hulpteugels inzetten? Van Chambon tot aan een Martingaal en van een Slofteugel tot aan Bijzetteugels en van een Pessoa tot aan een Elastiekje. Hoezo? Laatst heb ik een filmpje van een clinic van Anky van Grunsven op mijn facebook pagina geplaatst waarin zij zegt dat zij haar paarden wil flexibiliseren. Niet fixeren. Ze werkt aan buiging, kracht en stabiliteit. Niet aan permanente vastlegging. Zij is niet de enige die hiervoor pleit. Dat doen de meeste vakmensen. Ze geven aan dat een hulpteugel het begin is waar het ruitergevoel stopt. En dan wanneer hiervan gebruik wordt gemaakt, dit incidenteel is zodat de ruiter kan leren het de volgende keer zelf op te lossen.
Op het moment dat een paard moeilijk nageeft en de slofteugel zou ervoor moeten zorgen dat de halslijn anders ingesteld wordt, dan betekend dit niet dat de buikspieren beter aanspannen en de rug dus meer los kan laten. Meestal gebeurt het tegenover gestelde. Het paard kan niet nageven omdat er ergens een spier nog niet voldoende getraind is en door middel van de slofteugel kan het paard zich niet verzetten (als signaal naar de ruiter toe) en zal het paard zich nog meer gaan verkrampen dan tijdens het eerdere verzet om aan het ongemak te proberen te ontkomen. Ik zie dit vaak gebeuren. Het averechtse wordt bereikt van wat met wil bereiken. Jammer….
Laten we samen de koppen bij elkaar steken en proberen te achterhalen hoe we ervoor kunnen zorgen dat we het paard beter kunnen trainen, sterker kunnen maken en meer kunnen gymnastiseren. Zonder hulpteugels. En als je instructeur aangeeft dat het wel (tijdelijk) moet, vraag dan eens door. Wat zijn de beweegredenen? Wat zijn andere alternatieven? En wat kun jij er zelf aan doen om het welzijn van je paard te vergroten?
Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching©
Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…
….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching”.