Klassieke Rijkunst stappenplan -PaardenBlog

Wat is nou precies Klassieke Rijkunst? Gewoon: Paardrijden. Je kunt het zo gecompliceerd maken als je zelf wilt, maar het blijft in feite gewoon paardrijden.

Er hangt echter een andere lading aan “Klassieke Rijkunst”  versus “Paardrijden” en dat heeft te maken met het doel wat je als ruiter voor ogen hebt. Wil je leren paardrijden om te blijven zitten en het paard rond te kunnen sturen in elke gewenste gang en richting of wil je het paard leren trainen en gymnastiseren om zijn bewegingen te optimaliseren?

Gisteren werd ik getoetst. Ik was in gesprek met een interessante dame die ook al jaren tussen de paarden loopt. Op een gegeven moment vroeg ze mij wat ik verstond onder Klassieke Rijkunst en wanneer ik achtte dat een paard recht gericht was. Dat vind ik mooi! Dat geeft aan dat de betreffende dame goed nadenkt over het paardrijden en niet klakkeloos zaken aanneemt. Mijn antwoord stelde haar gerust.

Waar het om gaat is dat er middels een stappenplan verschillende fases doorlopen worden om het paard, in zijn eigen tempo, zo te trainen dat hij uiteindelijk sterk genoeg is om bijvoorbeeld de piaffe te kunnen. Die stappen en fases heb ik niet zelf bedacht, die bestaan al honderden jaren en zijn ontwikkeld door de Grootmeester zoals Gustav Steinbrecht e.a. En daar hoort recht richten bij, een onderdeel dat zwaar overschat wordt maar tegelijkertijd te weinig aandacht krijgt. Te vaak zie ik mensen doorrijden (de volgende fase in gaan) terwijl het paard nog niet links en rechts evenredig goed getraind is. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hier wel aandacht voor hebben en de tijd ervoor nemen om hun paard correct te scholen.

Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching©

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Neem deze code over: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
× Stuur nu een WhattsApp: