LDR en voorwaarts rijden -PaardenBlog

Een vraagstuk waar ik mij al lang de hersenen over breek, is het Laag Diep Rond rijden van de paarden. Dit is tegenwoordig “normaal”, lijkt het. Hoewel er meerdere studies zijn die aantonen dat het verre van goed is voor het paard, lijkt het erop dat de ruiters hier toch mee doorgaan. Aan de ene zijde omdat de jury dit graag schijnt te zien in de ring, aan de andere kant omdat veel instructeurs dit schijnen te vragen van hun leerlingen.

Er is veel te lezen over deze methode, ook wel Rollkur genoemd of Hyperflexie. Er zijn veel tegenstanders. You Tube staat vol met filmpjes waarin verteld wordt hoe schadelijk deze houding voor het paard is.

http://youtu.be/QKumaWifhUA?list=UUewqYWUokfTa3Cp9sufmkNA

Hoe kan het dan, dat ” we”  het doen?

In de oude theorieën over paardrijden staan veel termen die vandaag de dag verkeerd interpreteert worden. Zo staat er in het boek van Steinbrecht: “rijdt uw paard voorwaarts en richt hem recht”. Wat we daarvan zien is, dat veel paarden Up Tempo gereden worden. Dat staat er echter niet….. Daarmee los je ook niets op. Meer impuls heeft niets te maken met snelheid. Tempo overgangen zijn weliswaar een geschikte tool om meer impuls te krijgen, maar het merendeel van de tijd in een hoog tempo rijden heeft niets te maken met het creëren van meer impuls. In tegenstelling zelfs; het paard leert zijn stuwkracht verder te ontwikkelen terwijl we juist meer impuls willen om de draagkracht te bevorderen!

Zo staat ook in alle (oude) literatuur dat de neus niet achter de loodlijn mag komen. Dat heeft een reden. Een paard welke achter de loonlijn (LDR) loopt, met opgeven of laag gehouden hoofd, krijgt op meerdere punten van zijn hals- en ruggegraad extreem grote druk te verwerken. Gymnstiek van het paard heeft niets te maken met het extreem oprekken van pezen, banden en spieren. Gymnastiek van het paard heeft alles te maken met variatie. In tempo, richting en houding.

Daar komt bij, dat veel ruiters gewaarschuwd worden door hun paard, maar de tekens lijken te negeren. Enkele symptomen van een paard welke met de neus achter de loodlijn gereden wordt:

  • erg onrustig met de mond
  • zwiepen met de staart
  • lijkt boos
  • zwaar in de hand
  • veel druk op de teugels
  • niet licht aan de hulpen

Wat dan wel?

Een paard meer in zijn natuurlijke houding laten lopen. Laat het paard zelf op zoek naar de aanleuning, hou niet te lang vast, maar begeleid het paard naar een prettige houding. Ook voor de ruiter! In een goede houding is het paard niet zwaar in de hand. Maak je paard sterker door tempo wisselingen, maar rijdt hem niet continu teveel voorwaarts (in een hoog tempo). Wissel veel houding, richting en tempi met elkaar af. Vermijd lang 1 houding (vandaar ook mijn persoonlijke aversie tegen hulpteugels zoals de slofteugel). En voel…. Voel wat je paard onder je doet. Forceer niets, maar vraag vriendelijk en duidelijk.

Vragen? Ik hoor graag van je!

Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching©

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
× Stuur nu een WhattsApp: