Muzikale verwerking Blog

Er zijn vele manieren om ervaringen te verwerken. Muziek is er één van. Daar gaat deze blog over. Veel artiesten hebben hun ellende verwerkt in hun, vaak prachtige, nummers. Door te praten over wat er gebeurt is en woorden te geven aan de ervaringen, kan je de ervaringen (gedeeltelijk) verwerken. Het kan ook zijn dat je wel tot inzichten komt, maar de pijn aanwezig blijft, dan is de verwerking niet voltooid.

Er zijn veel verschillende soorten pijn die je kunt ervaren. Psychische en fysieke pijn. In de muziek hoor je de pijn vaak niet alleen aan de woorden maar ook aan de klanken van de instrumenten en de toon van de stem.

Zo kan de pijn gaan over huiselijk geweld, zoals bijvoorbeeld in het nummer Family Portrait van Pink. Ze omschrijft in het lied dat het thuis net Wereld Oorlog 3 was en dat zij het gevoel had de ruzies te moeten sussen. Veel mensen (her)kennen dit. Het kind wordt dan ofwel de smeerolie tussen de ouders of de bliksemafleider. Een disfunctioneel gezin heeft grote impact op een kind. Het kind heeft vaak last van schuldgevoel.

In Because Of You van Kelly Clarkson zingt ze over een te beschermende ouder, die haar geen ruimte gaf om zichzelf te ontplooien. De gevolgen draagt ze als volwassene nog met zich mee. Ze heeft nooit geleerd om risico’s aan te gaan en kan daar nu niet mee omgaan. Ze zoekt altijd de veilige weg, ook al is dat niet de beste voor haar.

Hozier zingt in Take Me To Church niet alleen over de kerk maar ook over de maatschappij waarin veroordelingen veel voorkomende kwalen zijn. Je anders moeten voordoen dan dat je bent is een grote boosdoener omdat het leidt tot de grote vraag “Wie ben ik eigenlijk” wanneer je dit jaren lang hebt moeten doorstaan.

Ouders leggen de lat vaak erg hoog voor hun kinderen. Zo zingt Alanis Morissette in Perfect over hoe het kind de liefde van de ouders kan verdienen en aan welke voorwaarden het kind daarbij moet voldoen. Dit is een vorm van psychisch geweld dat ook diepe sporen nalaat. Veel mensen zoeken hun hele leven naar waardering om dit gemis uit hun kindertijd te compenseren.

Er zijn nog veel meer voorbeelden. Waar het in de kern om gaat is, dat er vele manieren zijn waarop schade berokkend wordt en mensen pijn met zich meedragen. Vaak een leven lang. En dat hoeft niet. (oude) Pijn kan met behulp van de CREF-methode alsnog verwerkt worden. En dat gun ik iedereen.

 

Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching©

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
× Stuur nu een WhattsApp: