Over de kop -PaardenBlog

In de afgelopen 25 jaren heb ik een hele studie gemaakt van de Klassieke Rijkunst (daarover geef ik ook lezingen en ik ga graag met je in gesprek). Wat een opvallend verschil is met het paardrijden en de Dressuur vandaag de dag is, dat er in alle oude boeken staat dat het paard voorwaarts gereden moet worden en in de uitvoering vandaag de dag worden heel veel paarden in een hoog tempo gereden. Ik vraag me af waarom dit gebeurt. Immers, de stuwkracht van het paard willen we, door training, steeds meer overzetten naar draagkracht. Maar als een paard in een Up Tempo wordt gereden, dan stimuleer je daarbij de stuwkracht!

Heel vaak hoor ik de klacht bij ruiters: ” hij is zwaar in de hand”  en ” hij loopt over de kop” of ” hij draagt zich niet zelf”.

Volgens mij heeft dat twee oorzaken.
het paard wordt met teveel stuwkracht gereden (hij moet te snel lopen)
er is teveel spanning op de teugels en deze worden niet tijdig genoeg losgelaten (niet letterlijk, maar zover dat er een contact teugel overblijft).

Wat ik mij nu afvraag: waarom leert een paard niet op eigen benen te lopen en zelf zijn houding op te zoeken? De aanleuning zit niet alleen in de hoofd/ hals houding, maar gaat door het hele lijf van het paard. Daarbij zouden de teugels niet meer of minder moeten zijn dan een (en daar hebben we een klassieker:) verlengstuk van je eigen arm puur om informatie door te geven.

In mijn filmpjes zie je mij met Hero dan ook steeds in een heel rustig basis tempo rond rijden. Omdat ik niet wil dat hij grotere passen gaat maken met stuwkracht, maar juist omdat ik wil dat hij leert dragen en kleinere passen (denk aan de piaffe) gaat maken. Bovendien zie je ook dat ik met een vrij losse teugel rij, en ondanks dat heb ik hele stukken een nageeflijk paard. Niet “over de kop” lopend. En die stukken worden steeds langer en komen steeds vaker voor.

Hero tijdens de les december13

 

 

Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching©

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
× Stuur nu een WhattsApp: