Symptomen onderdrukken. Blog

Als ik met mensen in gesprek ben over de CREF methode, begrijpt eigenlijk iedereen wel dat alcohol nuttigen geen oplossing is. En dagelijks een joint roken ook niet. Voor het moment zelf wel, de bedwelming en het zachte gevoel is wat de gebruiker beoogt. En dat wordt tijdelijk verkregen.

Zo ook met andere middelen. Harddrugs bijvoorbeeld.

Hoe kan het dan, dat er wel zo veel mensen heil zien in medicatie die de symptomen onderdrukken? Wat ik me afvraag: wat is het verschil? Het is immers slechts je cultuur welke bepaalt wat je kader is. In bepaalde indiaanse stammen is het kauwen van coke bladeren normaal…

Laten we bij het begin beginnen. Iemand heeft ergens last van. Verdriet, chaos is het hoofd, slecht slapen, of iets anders. Vaak weet de persoon zelf dat het veroorzaakt is door iets, soms zelfs ook waardoor. Om het niet zo heftig te hoeven voelen, wordt er in sommige gevallen voor een onderdrukker gekozen. Iedere avond voor het slapen een joint of een slaappil bijvoorbeeld. De ene is “toegestaan”, de andere niet. Ze doen hetzelfde; ze onderdrukken de onrust.

Wat de gevolgen op korte termijn zijn weten we. In dit voorbeeld: een goede nachtrust. Wat de gevolgen zijn bij langdurig gebruik, op lange termijn, is niet altijd bekend. Ik hoor wel eens mensen zeggen: “dat zien we dan wel weer”. Is dat zo? Stel dat er schade berokkend is? En dit niet meer hersteld kan worden?

De vraag die al langere tijd bij mij opkomt is: als er een alternatief zou zijn om niet de symptomen te onderdrukken, maar om de oorzaak aan te pakken, zou dan niet iedereen deze methode willen weten en toepassen?

Een andere vraag die daar direct achteraan komt is deze: hoe kan het, dat er veel tijd en energie gestoken wordt in het proberen het gedrag van mensen te veranderen, terwijl het effect vaak tijdelijk is. Als iemand maar vaak genoeg tegen zichzelf zegt “ik hoef geen joint”, gaat deze daar vanzelf in geloven? Of als iemand geen wiet meer koopt, verdwijnt de behoefte?

Dan is de oorzaak toch nog steeds niet weggehaald? En dus wordt het symptoom (met wilskracht) onderdrukt in plaats van opgeheven.

Ik heb van dichtbij meegemaakt dat iemand de pijn en het verdriet van jarenlange ellende weg dronk. Iedereen, inclusief de persoon in kwestie, wist dat dit schadelijk is voor het lichaam, de lever had het zwaar. De behoefte van deze persoon was verzoening met het verleden, verlost worden van de pijn en het verdriet van de situaties die zich in het verleden hadden afgespeeld. Het verleden laten rusten bleek niet haalbaar. En de jarenlange therapieën van 10-20 jaar geleden hadden niet tot een oplossing geleid. Dus bleef drank noodzakelijk om een vertroebeling van de geest te veroorzaken om zo maar niet steeds te hoeven voelen.

Ik vertelde laatst aan iemand dat er een alternatief is. In eerste instantie was de reactie positief, omdat de kwaliteit van het slapen niet verbeterde door de wiet, alleen het inslaap vallen ging makkelijker. Dus was de interesse gewekt. Hoe werkt deze alternatieve methode dan? Ik legde uit over de CREF methode (de eerstvolgende workshop om hier kennis mee te komen maken is 5 september aanstaande). En ergens begon het te dagen, ergens was iets met een klepel en een bel……

Hopelijk komen we samen tot een andere insteek dan de huidige, want met alleen symptomen onderdrukken lossen we niets op!

 

Alle overeenkomsten met bestaande personen of gebeurtenissen berusten louter op toeval. Iedere gelijkenis met bestaande mensen berust op toeval.

Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching©

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
× Stuur nu een WhattsApp: