Terug gefloten… -PaardenBlog

Afgelopen weekend was bijzonder. Zondag aan het einde van de middag ging ik naar stal. Het werd al schemerig toen ik op Hero stapte. Ik had hem eerst weer even gelongeerd, zoals ik dat de laatste tijd altijd doe. Er kwam een ander paard bij ons in de bak die ook gereden werd. Goeie oefening voor Hero, met anderen in de bak, daar is hij nog erg onwennig in.

Na een tijdje van stappen en draven waarbij Hero erg afgeleid was door het andere paard en door de vallende duisternis om ons heen (de lamp van de bak was wel aan), schoot Hero en plotseling bokkend vandoor. Recht op de bakrand af. Geen idee wat hem triggerde en ik had ook geen idee hoe en waar hij zou stoppen. Met de bakrand vlak voor mij, besloot ik me eraf te laten bokken. Ik hield de teugels vast, omdat het andere paard wat bij ons in de bak reed een hengst was. Om verdere ongelukken te voorkomen, moest Hero bij mij blijven. Hij stond ook meteen stil toen ik de grond raakte.

“Gaat het?” riep de andere ruiter. “Ja hoor” zei ik en ik stapte weer op. En toen werd het alleen maar erger. Ik zat op een bom! Wat een enorme energie zat in Hero, een brok spanning. Ik probeerde de energie af te laten vloeien. Ik draafde wat rond. Stapte maar weer. Probeerde nog eens wat te draven in een hoger tempo. Maar niets hielp. Hij zag overal spoken en hij schrok van alles. Ik kon het “knopje” niet vinden waarmee ik hem kon kalmeren en de spanning weg kon laten vloeien. Het is immers een jong paard, we zijn nog lang niet volledig op elkaar ingespeeld.

Uiteindelijk ben ik er maar afgestapt. Het was genoeg. Ik had hem bij me kunnen houden, maar de spanning nam alleen maar toe. En dan vraag je m.i. om moeilijkheden, het is immers een vluchtdier. Nieuwe uitdaging: waar zit Hero’s “RUST” knop?

Maandag had ik les. Die stond al gepland en kwam nu bijzonder goed uit. Ik had de hele situatie besproken en volgens mijn instructeur was het allemaal niet zo moeilijk. Gewoon daar waar spanning op kwam zetten het paard in stap kalmeren en doorrijden. O ja, en vooral niet meer van te voren longeren. Dat hoefde niet meer. Bovendien zat daar ook nog een soort risico aan verbonden, werd mij verteld. Door je paard voor het rijden te longeren krijgt hij meer energie, een betere conditie en maakt hij door het lopen al adrenaline aan, wat tijdens het rijden hem alerter maakt (en dus mogelijk juist ‘heter’ in plaats van kalmer) en in het geval van Hero en mij dus niet in ons voordeel werkte. Gewoon meteen opstappen dus.

Zo gezegd, zo gedaan.

En dit is het resultaat, zie onderstaand filmpje. Dit deel ik graag met jullie, om jullie te laten zien dat de opleiding van het paard niet gehaast kan worden en ik hoop dat jullie van ons proces (mee) kunnen leren.

http://www.youtube.com/watch?v=4rv-hh8pC2g

 

Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching©

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Isabella Kümmerlen van Equisabella Coaching”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
× Stuur nu een WhattsApp: